Déu era mentida

Què passaria si demà els cosmòlegs descobrissin la raó per la qual el buit quàntic primordial era inestable i havia de generar necessàriament un univers? Què passaria si, a més, els valors concrets de les forces i les partícules que permeten un univers amable amb la vida com el nostre es demostrés que també eren inevitables? Si totes les peces del trencaclosques de la natura encaixessin sense dificultats i la hipòtesi de Déu es veiés arraconada definitivament, la pintada de la fotografia de sota —a la Basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor— podria esdevenir portada de diaris.

Godisalie

Es produirien situacions mai vistes. Titulars que dirien Déu era mentida, el Papa renunciant a la direcció de l’empresa —l’Església Catòlica— més longeva de la humanitat i una nova sensació de germanor basada en la certesa de saber que no tenim creador, que podem tenir germans en altres planetes però no un pare celestial. Si, com afirmen els psicòlegs, es produeix una maduresa sobtada en l’individu en el moment que moren els seus pares, la humanitat podria passar a un nou estadi de responsabilitat sense càstig, d’ètica sense dogmes i de virtut que no espera recompensa. Amb el temps, els monarques que encara quedessin demanarien disculpes per usurpació de poder i deixarien pas a repúbliques, i el mateix passaria amb els dictadors que es veien legitimats per la gràcia de Déu. Els capellans i les monges descobririen la magnificència de l’amor terrenal i no hi veurien pecat perquè el pecat ja seria un concepte del passat.

Com si despertés d’un somni, la humanitat es preguntaria com havia pogut estar adormida durant tant de temps i confirmaria que la veritat no és única sinó múltiple i polièdrica. Que els llibres sagrats no existeixen. Que els màrtirs de la gihad ja no han de morir per cap causa. Que les guerres de religió han de donar pas a la pau del coneixement. I que la raó  ha d’esdevenir la nostra nova guia.

Anuncis

7 Comments

 1. Una gran mentida és dir que les guerres i les injusticies d’aquest mon són degudes a la idea d’un Déu Creador (o, encara pitjor, que el mateix Déu té a veure amb això).
  Pel que dieu, qualsevol dictadura està sostentada per Déu… Aleshores, les dictadures dels Hitlers, els Stalins, els Pol Pot i altres dictadors “laics” són mentida?

  El que és una gran mentida és que algú es faci dir “governador despota (o quelcom de semblant) per la gràcia de Déu”, una afirmació d’aquest tipus no té cap fonament en la Paraula de Déu.

  Atentament, i bon dissabte

  Respon

 2. Em sap greu si t’ha molestat el text, però la intenció era fer-lo entre poètic i científic. En referència al que comentes, fixa’t que enlloc es diu que les guerres siguin causades per la religió, és a l’inrevés, s’afirma l’existència de guerres de religió, cosa evident, com també és evident que d’altres no ho són. Tampoc es nega l’existència dels dictadors laics, s’afirma que n’hi ha que (diuen que) basen la seva autoritat en Déu, i aquí pensava en un de concret que vam patir durant 40 anys i que feia inscriure en les monedes “caudillo por la gracia de Dios”. Per acabar, estic d’acord amb tu que qui sigui capaç de fer això, ho fa sense fonament de cap mena.

  Gràcies pel comentari i bon dissabte, igualment.

  Respon

  1. Gràcies per la resposta al meu comentari. No m’ha molestat el article. Sols volia fer palès que qui oprimeixen en nom de Déu són uns farsants. (Per lo menys, els que es diuen estar “erlegits” pel Déu de la Bíblia).

   Atentament, i bona setmana

   Respon

 3. Holaaaa, mira, l’altre dia em mirava una pel.liculeta del Banderas que no recordó com es diu que bé, troben un esquelet a una tomba i la cosa va de que si és el de Jesús o no, i hi ha un moment que diuen: si l’esquelet fos de Jesús tota la parafernalia se’n va a la mè, perque llavors voldria dir que de resurecció res de res i llavors parla el capellà amb un cardenal o jo que sé i li diu: no se n’aniria a norris res perque la gent voldria continuar creient en alguna cosa i inclús en Jesús i vaja, com si res no hagués passat i jo crec que en aquest cas passaria el mateix, ja que moltississima gent no voldria que li desmuntessin la paradeta tal com esta feta,vaja , que t’estan dient a la cara que es tot una mentida i tu continues creient en la mentida, l’ésser humà és hipócrita per naturalesa, es com veure una vaca amb el fillet i dir: oooooh que boniiiiic i després anar al súper i menjar-te’l, en fi, crec que falten moooooooooooooolts anys perque hi hagi un canvi de mentalitat general, i a Espanya encara més anys, adeuuuuuu una abraçadaaaaa

  Respon

 4. Doncs trobo que la pel·lícula del Banderas era molt encertada. Jo tampoc crec que tot canviés de cop i volta si es demostrés que Déu no existeix perquè, en part, la ciència ja l’ha arraconat molt i ja només li queda un petit paper d’actor secundari per fer una empenta a l’Univers baby. Ja sé que el que descric és molt hipotètic; si passés, seria al llarg de molt de temps i sense portades tipus “Déu era mentida”. Si ho explico així, només és per fer reflexionar.

  Respon

  1. La pel·lícula d’en Banderas no l’he vista. Pel que vostès comenten, deu ser quelcom de semblant al “Codi da Vinci”, novel·la que alguns la volen entomar com quelcom seriós (fins i tot, teològic o científic!), quan és una ficció bastant mal construïda (l’autor, fins i tot, ha visionat una estació de ferrocarils… a Andorra!). Bé, però ja se sap: quan algú no creu en Déu pot arribar a creure’s tot i més.
   La Terra és testimoni de Déu. La ciència (millor dir alguns científics) ho té molt difícil d’arraconar a Déu, però per molta amnèsia que la gent tingui, no deixarà de ser una veritat la seva existència (l’oblit -o amagar el cap sota la terra- no tenen capacitat de creació o de destrucció). Els hi deixo un enllaç d’una pel·lícula que tracta el tema de la Creació des d’un punt de vista bíblic (https://www.youtube.com/watch?v=J-kqusndirA#!) (hi ha la possibilitat de subtítols en català) i un minidocumental d’algú que va arribar a creure en Déu (http://noticias.adventista.es/2014/07/07/micro-documental-cuenta-como-el-escritor-clifford-goldstein-encontro-la-verdad/). També és material per a reflexionar.
   Atentament

   Respon

   1. Doncs jo no he tingut la sort (o degràcia) d’haver-ne vist ni l’una ni l’altra…

    Pel que fa a l’afirmació “quan algú no creu en Déu pot arribar a creure’s tot i més”, permeti’m discrepar cordialment, amb tot el respecte per les creences de tothom, però justament ho veig a l’inrevés. Als que estem acostumats a no creure en res que no es pugui comprovar o demostrar, és molt difícil fer-nos creure en “tot i més”. Si algú diu que la Terra és el centre de l’Univers però les observacions i el principi de simplicitat de les teories ens diuen el contrari, cal abandonar aquella creença, com va acabar fent la ciència, justament contra les fortes pressions de l’Església. Si algú diu que hem de creure que l’Univers va ser creat per un ésser conscient i omnipotent però, en canvi, la raó i els experiments ens diuen que aquesta hipòtesi no és necessària i que tot s’explica de manera més senzilla sense ella, des del punt de vista racional caldrà abandonar-la.

    El procés d’abandonament de la “hipòtesi de Déu” no és ni serà sobtat (només ho explicava així al post per fer reflexionar) sinó gradual. De fet, fa segles que s’està produïnt: el van començar els antics grecs i malgrat algunes recaigudes (com a l’Edat Mitjana), el reprèn la Il·lustració i avui dia torna a avançar a bon ritme.

    De tota manera, el debat sobre religió vs. ciència no es pot simplificar ni ho pretenc. I agraeixo el debat i els enllaços. Miraré la pel·lícula i el documental i ja els comentaré si en puc aportar alguna reflexió.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s