Visca la República!

El post anterior acabava dient que les eleccions europees ens podrien donar una pista sobre les possibilitats de l’esquerra catalana i així ha estat. L’esquerra pot guanyar, l’esquerra ha guanyat i ho ha fet no com a suma abstracta dels partits d’esquerres sinó amb una coalició encapçalada per ERC que ha guanyat la primera posició del podi. Si, a més, hi sumem les altres forces d’esquerres —PSC, ICV i Podem—, queda clar que més de la meitat de l’electorat va decidir votar per opcions progressites.

Però la notícia a Catalunya va ser clarament el sorpasso d’ERC a CiU i el fet històric que els republicans tornessin a guanyar unes eleccions després de 78 anys: cal recordar que el cap de llista que va fer guanyar les últimes eleccions a ERC abans de Junqueras es deia Lluís Companys. I a l’hotel Catalonia Ramblas —on ahir els militants seguien la nit electoral— la Història, amb majúscules, era clarament present en l’ambient escalfat per l’alegria i pels focus. A les onze de la nit, quan es van saber els resultats de cop —”gràcies” als italians—, el primer crit que es va sentir a l’hotel no va ser el nom del partit ni el d’in-inde-independència. El primer crit va ser Visca la República!

1936-2014

El tsunami en el sistema de partits català ha estat tan important que no es troben, de moment, lectures gaire estranyes fetes des de Madrid. Tot i ser unes eleccions europees on la gent sovint fa experiments amb el vot, a Catalunya el reajustament en l’eix nacional sembla molt clar. A hores d’ara ja hi ha dos grans partits —a dreta i esquerra— d’obediència nacional estricta. Com passa, ni més ni menys, a Dinamarca o al Regne Unit. Si la independència no és qüestió d’un sol dia sinó el resultat de pujar uns quants graons, disposar d’un sistema de partits homologable al d’un país normal és un dels graons més importants. I ahir el vam pujar. Visca la República!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s