La tupinada de Collboni

Abans de dir el que he vist avui a la seu del Raval del PSC voldria deixar clar que mai, quan vaig viure a l’Índia, vaig sentir animadversió pels pakistanesos. I que ara, que visc a Ciutat Vella de Barcelona, baixo a comprar l’aigua, la cúrcuma i els picles de mango als pakis del meu carrer. No crec en els murs ni en els controls migratoris i crec, en canvi, en la unitat humana.

Dit això, avui he vist cues de pakistanesos a la seu socialista del carrer dels Àngels. Famílies, homes i dones, però sobretot força grups d’homes. He vist dos pakistanesos que li donaven a un tercer una papereta preparada per votar pel candidat Collboni. He vist com, veient que l’home no sabia escriure (en català o castellà, s’entén), li omplien la papereta amb les dades que demana el PSC per poder votar. He vist, mentre feia cua, amb pakistanesos davant meu i darrere meu, com un dels homes de la cua portava uns papers amb la foto de Jaume Collboni. També he vist apoderats. El que m’ha rebut, que era de la Laia Bonet, m’ha preguntat si era del partit, i jo li he donat més explicacions de les que calia: que si em semblava interessant participar en unes primàries obertes, que si ja havia donat les meves dades… He vist els apoderats, mentre esperava a la cua, cada cop més preocupats. Tots? No, tots no. Tots excepte l’apoderat de Collboni. Ha passat davant meu, s’ha adreçat amb familiaritat al grup de pakistanesos que estaven a punt d’entrar a la sala de votació i els ha donat les gràcies per venir. Per la manera en què s’hi ha adreçat, era evident que els coneixia i que havien parlat prèviament. Més tard, un cop dins de la sala, el mateix apoderat es movia com peix a l’aigua, buscant formularis, bolígrafs i el que calgués perquè els pakistanesos entressin les dades. Els altres apoderats, amb cara de preocupats.

No només els apoderats estaven preocupats. He vist també un pakistanès preocupadíssim. Per què? Perquè portava un document que acreditava on treballava, però no on vivia i, per tant, no podia votar. I per saber si podia arribar a temps a votar amb la informació necessària, ha preguntat a quina hora tancarien les urnes. Després ha marxat ben ràpid.

El PSC ha organitzat unes primàries obertes on tothom tenia dret a votar si pagava un euro i signava un paper on desitjava sort electoral al partit (aquest detall més aviat cutre anava dirigit als promotors i seguidors de la campanya del candidat Jordi Martí, els mateixos que l’apoderat de Laia Bonet m’ha semblat que volia detectar). Però el cas és que tothom podia votar si volia. Pakistanesos inclosos, per suposat. El que resulta sospitós és que un col·lectiu determinat com aquest estigui interessat massivament en les primàries del PSC i amb cares de transcendència, com si s’hi juguessin alguna cosa important. I és encara més sospitós per qualsevol que ho hagi vist que portessin fotos i paperetes d’un candidat concret i que mostressin familiaritat amb l’apoderat d’aquest candidat i no amb els altres.

No puc dir quin és el motiu de les cues de pakistanesos a la seu del Raval, però sí explicar allò que els altres apoderats comentaven, indignats i fora del recinte, amb qui volgués parlar amb ells. Segons deien, Jaume Collboni o els promotors de la seva campanya haurien escampat per les mesquites de Barcelona que, si el votaven, s’accelerarien els tràmits per donar-los la nacionalitat. Si jo sóc pakistanès, em donen un euro per votar (com també es diu que s’ha fet) i em prometen la nacionalitat, què puc perdre per acostar-me un dissabte a la tarda a una seu electoral?

Al final d’aquest enllaç (sota el títol Ja portaven les paperetes preparades) trobareu l’àudio de l’entrevista que Jordi Basté ens va fer a l’Albert Sort i a mi a El món a RAC1 arran dels fets descrits aquí. I en l’entrada següent d’aquest blog trobareu una reflexió sobre les acusacions de xenofòbia que han escampat persones de l’entorn del PSC.

IMG-20140329-WA0001

IMAG0567

IMG-20140329-WA0002

Anuncis

35 Comments

 1. España molt profunda, casposa i rància, aquesta en la que habita el PSC. Han perdut el nord, el sud, l’est i l’oest, Han perdut tota traça de decència i de dignitat. Han perdut, estant perdent i ho perdran tot. Què patètic com se’ns mostra el poc que queda d’ells!

  Respon

 2. Han quedat ben retratats però quina foto més lletja els ha sortit!
  Cal que canvieu de fotògraf i de càmera, si és que encara no ho heu fet.

  Respon

 3. Jo fa any… mes de 20 creia, botava i vaig anar a llistes del PSdeCatalunya ara podríem dir-li PsoEc, aquest de ara que no mes es Partit, partit per intolerància, i Escanyol per conveniència (ganes de poltrona de alguns), aquest PsoEc com diria PP (Pepe Rubianes)… ME LA SUA. tant com el PP, C’s i tots aquests botiflers,,,
  Si son feliços enganyant-se ells mateixos endavant, es quelcom molt infantil, es com votar-se 20 cops per ser delegat de classe i estar orgullos de guanyar, podríem dir que això es #PSCstyle o #marCASPAña, feliç de la propia tupinada! QUE TRIST!!!
  @JosepLDT

  Respon

 4. […] Antoni Lozano,  doctor en Informàtica i professor titulat a la UPC, en un apunt al seu blog explica la seva experiència com a participant a les primàries i relata la manera d’actuar de l’aparell del PSC per afavorir Collboni. Lozano comença deixant les coses clares:  “Abans de dir el que he vist avui a la seu del Raval del PSC voldria deixar clar que mai, quan vaig viure a l’Índia, vaig sentir animadversió pels pakistanesos. I que ara, que visc a Ciutat Vella de Barcelona, baixo a comprar l’aigua, la cúrcuma i els picles de mango als pakis del meu carrer. No crec en els murs ni en els controls migratoris i crec, en canvi, en la unitat humana.” A partir d’aquí, el bloguer relata el joc brut de Collboni a les #primariesbcn, un testimoniatge demolidor. Més… directe!cat […]

  Respon

 5. La nacionalitat es concideix després de passar d’una sèrie de tràmits administratius control.lats per funcionaris adherits a l’administració pública de l’Estat Espanyol. Últimament, aquests funcionaris, dels quals molts semblen ser “trogloditas” ibèrics infectats d’una xenofobia i una antipatia vers la població que ha de servir, neguen moltes solicituds d’aquells que volen adquirir la nacionalitat per a raons o motius bastant lleugers… només cal fer una cerca d’articles a diaris differents per a trobar exemples. Si l’equip de Collboni ha fet promeses amb respecte a soliituds de la nacionalitat això seria enganyar la gent. A països pobres és molt comú que la gent compre els vots d’un col.lectiu a canvia de favors. No em sorprendria que els cacics d’aquest col.lectiu pakistaní – els quals van portar els individus a votar pel Collboni com si portessin un ramat – haguessin fet algun tracte amb els cacics del PSC (perquè el caciquisme de partits és el model democràtic que hem heredat tots)

  Respon

 6. Recordo amics, companys i moltes persones fa anys, més de 30 i 40 treballant per la dignitat d’un País. Fa potser 35 anys molts catalans, amb estelades, senyeres, enganxines del PSC, del PSUC, del PC, de la Lliga, del BEAN i de ERC penjàvem una placa dalt del Bassegoda en record de Marià Vayreda. I mirant a Meranges pensàvem en la llibertat d’un poble i un País fet amb el treball honest de tots plegats. Tots amb el mateix pensament, treballar i esforçar-nos pel nostre País. Lluny de partits i més encara dels interessos personals.
  Em dol avui que qui vol dirigir un País actuï i mostri les mateixes maneres del qui va matar el meu Padrí, el meu tiet, i es va quedar l’hort de la Padrina. Que ràpid desaprenem, i amb quina tristor joves i grans tornem a recordar les malediccions que vàrem aprendre. No teniu dret a condemnar-nos de nou, ara que ja quasi som vells.

  Respon

 7. Yo pienso que la comunidad Pakistani va a votar por que tiene que devolver a favor a los de PSC. Por que para mi, la mafia paki.. ( mayoría son chiíes y no los suníes ) han hecho en Barcelona y lo que hacen.. es gracias a PSC.. no pagan impuestos primeros 2 años para abrir algun negocio.. que hacen Paquis? cada 2 años cambian de propietario y no pagan impuestos mientras los de aquí no veas.. intenta tu abrir algo.. lo que sea..y veras cuantas trabas, solo trabas encuentras en le ayuntamiento.. yo no soy racista, pero veo el problema.. vaya diversidad de oferta comercial en ciutat vella.. lo sabemos todos la cutre que es.. souvenirs..tiendas de teléfonos… supermercados..etc… nada de artesanía autóctona… y mucha cosas mas, como derechos de mujer, a sus mujeres no vemos nunca…buenooooooo y muchas mas cosas.. una vez la Itzira Gonzalez ha dicho.. solo miremos a que nombre están alquilados todos restaurantes en la Rambla.. la Barcelona es una ciudad marinera, casi como Napoles, sirve para blanqueo de dinero….

  Respon

 8. També el sr. Martí va prometre molt perquè el votessin gent independentista que ni fu ni fa el PSC. Tothom volt esgarrapar vots d’allà on sia. I un vot, pensem-ho, d’un pakistanès val el mateix que el d’un català… I si algú es pensa que el seu vot és més important que el de l’altre, que no voti ni al PSC ni a ERC ni a CiU: que voti a DN o a PxC directament. Atentament

  Respon

 9. Qui vulgui pot Donar totes les justificacions possibles. Però és molt trist que a Catalunya hi hagi polítics que usin procediments de paisos políticament subdesenvolupats,. A les primàries d’un partit només haurien de tenir-hi accés els membres amb carnet. Per democràtica que puguin semblar unes primàries obertes es presten a maniobres desaprensives com les que comnenta l’article. Però així li anirà al PSC, un partit que els seus dirigents aboquen a la insignificància futura.

  Respon

  1. Exacte Pere els partits han de fer net. Això es una practica “caciquil”, ho he vist fa anys en altres partits, anar a buscar jubilats a la llar de la gent gran portar-los en autocar i donar el sobre dientlis que sino tancarien la llar…
   O comencem a denunciar-ho i fer net o serem com la #marCASPAña.
   JRRIUDOMS, dir que Martí o els altres també ho fan es trist! fot pena i no es una rao!
   Si te he entes be, espero que no, segons tu podríem dir que com que els del PP cobren en sobres també deu ser justificable que ho facin els altres? Desitjo no haberte entes be. Si els de Martí també fan coses irregulars denuncia-ho no callis ni ho amaguis. Amagar el cap no es encarar el futur, es un mal començament, si algú que vol ser Alcalde respectable no sols no ho sembla sinó que provoca dubtes tu creus que el PSC ha de dir que no te res a investigar? Lo llogic seria fer una investigació i veure que hi ha de cert i que no.
   Anem molt be, però que molt be!
   El TOT-S’HI-VAL es un signe mes de la decadència de alguns partits, es un signe de que es senten derrotats abans de hora i fan valdre el tot si val per no desapareixer
   @JosepLDT.

   Respon

   1. @JosepLDT: Sí, te raó: és molt trist, fa molta pena, però és “raonable”. Tothom vol esgarrapar vots d’allà on pot. I si per alguns el vot dels “pakis” no és conseqüent (la qüal cosa ratlla el supremacisme, digueu-li ètnic o cultural. I això va per la campanya esbombada des de diferents mitjans de comunicació, començant per la TV3 i la pallassa a sou d’Els matins), tampoc no és gaire conseqüent la campanya #indyxMarti (més que res perquè va adreçada a votants no socialistes). Potser la malifeta esta feta des del principi: fer unes eleccions primàries d’un partit polític “obertes” a tothom.
    Referent als sobres del PP i cia, no m’ha entès bé. El què he escrit, és el què he escrit. No vulgui treure conclusions de coses no escrites.
    Atentament

  1. Marc: No entenc el seu comentari envers a mi (que vol dir amb això del “NO passaran!”?).
   Li fare partícep d’una altra reflexió d’això de les eleccions del PSOE-C de Barcelona:

   Pel que sembla, en aquest pais els únics racistes són els de PxC…

   Ara bé, quan uns ciutadans [paquistanessos] voten per segons qui, aquests vots estan “contaminats” pel fet de venir de “gent paki” (fins i tot la pallassa del programa de TV3 Els Matins ha fet gal·la d’un supremacisme vergonyós).

   Els vots provinents de la campanya #indyxMarti, que no són “contaminats”? Què passa, que uns vots són millors que els altres?

   En qualsevol elecció, tothom dona duros a quatre peles. I tot sembla un pal de galliner…

   I si algú es creu que el seu vot val més que el d’un “paki” que amb proutes feines sab llegir i escriure en català o en espanyol, doncs que voti directament a DN o PxC. O a un partit espanyol que demana que voti solament la ciutadania amb un mínim d’estudis i de qüoficient intel·lectual… Maltusianisme clar i pur!

   Això sí: “Els catalans no em són de racistes… però que votin els pakis, per aqui no passo!”

   Atentament

   Respon

   1. Ho torno a dir, crec que algo se te escapa JRRiudoms, que es lo que no entens? que els interventors de Collboni els donessin els sobres i el euro? ningu critica siguin de on siguin, o es lo que tu vols veure, la veritat no te entenc. T’ho poco en majuscules a veure si aixi queda clar:
    ______________________________________________________________

    CRITIQUEM:
    QUE ELS INTERVENTORS DE COLLBONI A ALGUNA GENT (NO IMPORTA PAIS D’ORIGEN) ELS POSESSIN EL SOBRE A LA MA O LA BUTXACA (alguns diuen que tambe el €). AIXO CRITIQUEM
    ______________________________________________________________

    per lo demes me sembla molt be que participin i si tenen dubtes els ajudin a omplir els papers.

    Salut

   2. @JRRiudoms, jo diria que ningú ha afirmat que el vot d’un pakistanès valgui menys que el de qualsevol altre ciutadà. Simplement, hi ha sospites (jo diria que fundades) que algú els ha promès alguna cosa que no pot complir i que se’ls ha proporcionat paperetes i tota mena d’ajuda perquè votessin un candidat determinat. Potser no són pràctiques il·legals, però tenim/teniu tot el dret a discutir la seva legitimitat o moralitat i a pensar fins a quin punt volem que aquestes siguin pràctiques admeses en la nostra democràcia.

    D’altra banda, per participar demanaria no insultar: paraules com “pallassa” són sobreres, i acusar de racista amb poc fonament tampoc em sembla correcte. Sense insults, els arguments convencen molt més. Gràcies.

 10. Aquesta és la confirmació del tarannà del federalisme d’en Navarro, enganyar-nos a tots? No, a tots no i cada vegada enganyen a menys gent, perquè ja fa massa temps que se’ls veu el llautó.
  Aquesta manera tant matussera de fer les coses, serà la seva tomba. Al temps.

  Respon

 11. Benvolgut JRRiudoms, el felicito per la seva intervenció doncs en poques línies ha estat capaç de tergiversar l’assumpte millor que no ho faria Schopenhauer, autor de Dialéctica erística o el arte de tener razón, expuesta en treinta y ocho estratagemas.
  Però em sembla que els seus arguments són força inútils per algú que tingui dos dits de front.
  En primer lloc, el fet criticable i censurable no és que votin els ciutadans d’orgien pakistanés (ni xinés, ni marroquí ni gadità) sinó COM ho han fet. Aquesta estratègia es diu Mutatio controvesiae.
  Igualment criticable seria que hagués votat un col·lectiu que hagués vingut en autobús amb les paperetes i l’euro a la mà amb la promesa d’una costellada popular. Que voti algú que no sap què vota conduït de la mà d’un candidat no té res a veure amb una campanya política. No confongui els termes.
  Potser no és encertat que votants decidits d’un altre partit participin en unes eleccions primàries. És discutible. Però si voten és perquè volen i saben el que fan. Que pot haver-hi segones intencions?, com per exemple triar un canditat feble per tal que el seu candidat guanyi?, pot haver-les. Però no confongui això amb uns procediments legals però immorals.
  I, si us plau, critiqui amb seny. Insultar algú dient-li pallasso o pallassa o supremacista no és un argument vàlid per molt que sigui la darrera estratagema de Schopenhauer: “Cuando se advierte que el adversario es superior y se tienen las de perder, se procede ofensiva, grosera y ultrajantemente”.

  Respon

  1. Perdó per insultar als pallassos i pallasses…
   No li esbitzare cap “latinajo”. Crec que no fa falta (el faig amb més de dos dits de front). Sols li enllaço amb el vídeo del moment “estel·lar” de l’escriptora [?]:
   http://www.tv3.cat/3alacarta/#/videos/4990831
   Si vostè no veu un cert aire de suficiència i supremacisme, agafi ara un vídeo del sr. Anglada amb una de les seves pedorates, i compari, compari…
   I referent a les eleccions, doncs ja s’ho faran els del PSOE-C. El que trobo immoral (i per això m’he atrevit a opinar) són els comentaris despreciatius vers els vots d’unes determinades persones.
   I trobo una pràctica immoral la manera de “guanyar vots”, tant els uns com els altres (això ja ho he exposat al meu primer comentari, però pel que es veu ni en Shopenhauer ni en Mutatio controvesiae se l’han llegit).
   Atentament

   Respon

 12. (He enviat un comentari que crec se ha perdut, perdo si reapareix de aqui a poc)

  Deia,:

  1.- Veurem si aquests que tan defenseu la “democràcia” del PSC per deixar votar gent nouvinguda sereu els mateixos que direu que no es “raonable” que vulguem votar el 9N.

  2.- Veurem si quan la comunitat pakistanesa vulgui votar el 9N direu lo mateix, sobre tot per que ells venen de un llarg process d’independència el 1947 (Bangladesh el 1971) i potser, potser que no votin lo que us agradaria.

  3.- Potser també aquell dia quan algú els fiqui la papereta a la butxaca se la tindra que emportar i quedi retratat, per que vetllarem per que ni uns ni altres facin res antidemocràtic per mes raonable que sembli.

  Si voleu fer coses “raonables” aquí no es el lloc, això no “es” espanya encara que alguns volgueu seguim “sent de” espanya i així poder seguir amb els “raonaments” i en-sobrades.

  No senyors no, no ens callareu i denunciarem qualsevol tupinada.
  Per cert la imatge del link es ben curiosa.

  @JosepLDT

  Respon

   1. Foto no massa ben enllovernada.

    A part d’això, que hi veu algun altre problema? L’idioma escrit deu ser el “paquistanès”, el normal si es vol fer entendre per unes persones que encara no coneixen l’idioma del pais (el català) i que sols coneixen el “paquistanès”.
    Atentament

  1. No es diu pakistanes ni pakistani, pot ser Urdu.
   Apart de aixo veig que segueixes sense voler entendre que ells no son el problema, t’ho hem dit tots, pero vols portar la discusio al terreny de xenofobia, començo a creure que tens un problema de atencio o potser pitjor.
   T’ho he posat en majuscules per a vere si llegies millor…
   Fare un ultim intent:
   El problema son els sobres que anava ficant algun apoderat de Collboni a les mans de aquestes persones ho entens? Saps que es un sobre? Si no ho saps pregunta als del Pp, tampoc ho saben. Pero negarho no ho fara desapareixer.
   Si ara no ho entens ja tant mr fot te deixo per impossible.
   Segueix aixi, votants com tu es lo que necessita el PSC.

   BONA NIT.

   Respon

  1. I la resposta de Mac es de les millors. En jjriudoms fa intervenciones més dignes d’un venedor que d’un polític, evitant tractar el tema principal i donant raons que intenten crear contrversia per a desviar l’atenció.

   Calen polítics capacos de rectificar i d’impulsar mesures amb ètica.

   Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s