La unitat civil

A l’article Entre Esciŀla i Caribdis, Antoni Puigvert es reafirma en la tesi que ha estat defensant arran dels resultats de les eleccions del 25-N: “El procés endegat en nom de la llibertat catalana posa en risc un bé que jo considero superior: la unitat civil catalana”. Puigvert ho diu des del catalanisme, és clar, a diferència d’un personatge com Aznar que, des d’un espanyolisme amenaçador, va afirmar que abans de trencar-se Espanya es trencaria Catalunya.

És evident que l’avís de Puigvert, pel seu coneixement del país, ens hauria de fer reflexionar molt més que el d’Aznar. Puigvert coneix bé el paper que ha exercit històricament el PSC i que ha contribuït al que podríem anomenar miracle català: la fusió dels catalans d’origen i dels nouvinguts en una sola societat i l’assumpció del catalanisme per la major part de la ciutadania amb una força tal que ni tan sols la delegació del PP al país ha pogut evitar assumir-lo nominalment transformant-se en PPC quan li convé. Tot i així, cal dir que no tots els èxits en aquest terreny són mèrit del socialisme perquè l’empresa era massa feixuga per a un sol partit i massa ambiciosa per a una sola ideologia. L’èxit de la unitat civil catalana aixoplugada sota el paraigua del catalanisme s’ha d’atribuir a la mateixa societat, que en una altra època havia arribat a assimilar grans quantitats de població d’origen occità. S’ha d’atribuir a un entramat social del qual el Barça no és un factor menor d’integració, però també a la força de la cultura en general, a la vitalitat de la llengua i l’aura de cosmopolitisme, de llibertat i de respecte a l’individu que des de fa segles es respira a la capital. I també al PSC.

Així doncs, quan Puigvert alerta dels riscos que el procés endegat “en nom de la llibertat catalana” tindria per a la unitat civil, podríem pensar que si el catalanisme imperant fins ara mantenia lligat l’allioli social, el gir sobiranista podria provocar que es tallés. La realitat, però, és que la societat no s’assembla a un allioli sinó més aviat a una sopa minestrone on les verdures, tot i formar un tot harmoniós, mantenen la seva individualitat. I si abans hi havia més unionistes que independentistes a la sopa, ara han canviat les proporcions i els unionistes han quedat en minoria. Cal recordar que l’essència de la democràcia és que gent amb opinions diverses pugui conviure sense barallar-se, no pas eliminar les diferències. Si això ho hem assumit pel que fa a l’eix esquerra-dreta, també caldrà assumir-ho a partir d’ara en l’eix nacional perquè, de fet, l’independentisme ja existia tot i ser minoritari, i la seva existència mai havia provocat cap trencament de la unitat civil. Hem de suposar que els unionistes no són tan demòcrates i no acceptaran la nova situació en què es troben? Hem d’esperar que la majoria independentista representada al Parlament per CiU, ERC, CUP i diputats d’altres formacions hauria d’incomplir el mandat que se li ha donat a les urnes perquè la minoria unionista fa soroll?

Si la cohesió social al voltant del catalanisme es perdés, no seria degut a l’augment de l’independentisme, que creix perquè convenç també a sectors provinents de la immigració, sectors que voten (o votaven) al PSC. En tot cas, caldrà estar alerta als atacs a la unitat civil provinents de Madrid. La llei Wert és una càrrega de profunditat contra la unitat civil molt més gran que totes les declaracions fetes fins ara pels líders catalans. Al cap i a la fi, l’espanyolisme estricte a Catalunya està representat per 28 diputats d’un total de 135, és a dir, per una cinquena part dels parlamentaris. Els votants que representen també són catalans i també són demòcrates, no hauríem de suposar el contrari però, en tot cas, la voluntat de la majoria no pot quedar segrestada per una minoria cridanera.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s