No són les lleis

El Parlament acaba de tancar un cicle polític amb un compromís mai vist fins ara pel país. Quantes vegades s’havia aprovat una declaració a favor del dret a l’autodeterminació? Dues? Doncs ahir se’n va aprovar una de nova. La novetat és que ara es parla d’exercir-lo. Ara va de debò i ningú pot dir que no s’havia avisat.

D’altra banda, a Madrid s’ha passat en pocs dies del silenci i el menyspreu a les amenaces. L’editorial d’ahir d’El Mundo demanava tipificar com a delicte la convocatòria de referèndum. Fent memòria, va ser Aznar qui va reformar el Codi Penal per castigar amb presó la convocatòria de “consultes il·legals”. En aquells moments, la reforma estava especialment dissenyada per aturar el “pla Ibarretxe” per la via directa. Quan, més tard, el PSOE va prendre el relleu al PP, es va  fer marxa enrere en la reforma… fins que ahir mateix, la secretària general del PP María Dolores de Cospedal va recollir el guant d’El Mundo i va amenaçar de recuperar la llei, aquest cop per detenir, si cal, el president Mas i aturar els peus a Catalunya.

Aquest és un bon punt fer una pausa i pensar-hi un moment. Se’ns diu que no es pot celebrar un referèndum sense el consentiment de Madrid perquè seria contrari a la constitució espanyola i, per tant, il·legal. Però ara s’afegeix que convocar-lo, tot i no ser il·legal, ho serà (després de modificar les lleis convenientment). On queda, llavors, el discurs sobre el marc de convivència de què ens hem dotat? Quin és el missatge? A un observador neutral li ha de resultar evident: no són les lleis, la barrera de veritat és la voluntat política. És ben sabut que els marcs de convivència són molt flexibles quan hi ha prou voluntat per adaptar-los a les necessitats. Ho va ser la constitució del Canadà per permetre els referèndums del Quebec, però no ho és l’espanyola per permetre cap referèndum, ni basc ni català.

Que el problema no són les lleis també va quedar clar en les paraules d’ahir de la vice-presidenta del govern espanyol Soraya Sáenz de Santamaría quan, en resposta a una pregunta dels periodistes, va afirmar que una consulta catalana no només necessitaria l’autorització de l’Estat sinó que afectaria tot l’electorat (l’espanyol, s’entén). Quina llei diu això? Catalunya té una llei de consultes que requereix el vist-i-plau de Madrid per convocar-les però que permet fer una consulta dins de l’àmbit estrictament català. O és que Sáenz de Santamaría no coneix la llei? De fet, aquesta és una de les dues idees a les quals s’aferren els contraris a la celebració d’una consulta. L’altra, defensada per Albert Rivera, és que les províncies –o les ciutats, en això encara no s’hi han posat d’acord– que no tinguessin majoria per la independència després de fer-se una consulta s’haurien de quedar a Espanya. En el fons, són dues maneres desesperades d’evitar un referèndum tal com s’ha celebrat a qualsevol altre país que ha optat per aquesta via. Tenen en comú que totes dues neguen el caràcter de subjecte polític per a Catalunya, cosa que pot ser opinable. Però tenen també un problema de lògica –que no és opinable– i és que, si es posen juntes, es contradiuen mútuament. Què caldria fer si Espanya decideix que Catalunya ha de ser independent i, per posar un cas, Cervera –per segon cop a la història– decideix que es vol quedar a Espanya? O si els espanyols volen que Catalunya s’hi quedi i, en canvi, Vic vol marxar? Aquí hi ha un problema de prioritats que caldria que ens aclarissin.

De fet, el problema és el que té el Partit Popular amb la llibertat i la democràcia. Les lleis? En les lleis només hi creu quan bufen a favor dels seus objectius. Si no, es canvien ràpidament o, ras i curt –com l’addicional tercera de l’Estatut–, s’incompleixen.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s