El grau III o el vent de la història

José Antich estripant una enquesta del CEO

Encara que sembli mentida, no fa pas tant de temps que el director de La Vanguardia, José Antich, estripava davant els televisors de tot Catalunya una enquesta del CEO que assignava un 45,4% de suport (contra un 24,7%) a la independència del país. Això passava a començaments d’any. Doncs bé, avui descobrim gràcies a Wikileaks i al diari Ara que quan el suport era només del 37% (contra un 41%), l’agència d’intel·ligència nordamericana Stratfor ja situava Catalunya en una situació –grau III de secessionisme, l’anomenen– on la independència era “un objectiu declarat però la regió no farà servir la violència per aconseguir-lo”. Això passava després de la sentència del TC a l’Estatut i de la manifestació del 10J. És a dir, descobrim que mentre els serveis d’espionatge americans ens situaven al mapa del secessionisme actiu i pacífic al costat d’Escòcia i de Bèlgica –on inclouen tant Flandes com Valònia–, des de Catalunya estant encara es negava el creixement independentista. Es negava, es minimitzava o es ridiculitzava.

Joan-Daniel Bezsonoff a Hostalric

L’escriptor nordcatalà Joan-Daniel Bezsonoff es referia –en una entrevista a Vilaweb– a un alt càrrec francès i membre dels serveis secrets segons el qual la independència de la Catalunya actual seria una realitat perquè estava “escrita en el vent de la història”. El que és interessant és que, tant si s’expressa en l’estil pràgmàtic americà com si es fa en l’estil poètic francès, el fet és el mateix: els serveis d’intel·ligència (i aquí l’espanyol no deu ser cap excepció) es mostren molt més segurs de les possibilitats que té Catalunya per assolir la independència del que creu la mateixa societat catalana. Perquè en el fons, si és possible estripar una enquesta fiable en un plató de televisió és perquè gran part dels televidents dubten dels seus resultats. Al cap i a la fi, el gran argument que s’ha sentit per desmentir les enquestes del CEO és apel·lar a “l’evidència” que proporciona el sentit comú i a la creença en el fet que l’independentisme mai no ha superat una barrera que alguns encara situen en el 15%. Molt probablement, darrere d’aquestes opinions hi hagi tanta o més mala fe que desinformació. Segons una enquesta publicada al gener per El Periódico, el 60% dels catalans creia que els independentistes perdrien si es fes un referèndum (quan la realitat ja era la contrària) i certs opinadors, conscientment o inconscient, semblen aprofitar-se d’aquesta percepció per mantenir la població tranquil·la.

Es fa difícil de creure, però, que la ciutadania continuï desinformada sobre el veritable abast del suport a l’independentisme durant massa temps, sobretot si continua augmentant: les xifres ja parlen d’un 51,1% a favor per només un 21,1% en contra. Abraham Lincoln deia que “hom pot enganyar tothom durant un temps i fins i tot es pot enganyar alguns sempre però no es pot enganyar tothom sempre”. I si això ja era clar en l’època dels fundadors de la pàtria americana, en l’actual era de la informació –i potser també dels fundadors de la pàtria catalana– hauria de ser-ho molt més. Quant de temps falta, doncs, perquè es capgiri la percepció sobre la força real de l’independentisme? Possiblement, sigui qüestió d’uns pocs mesos, que és el temps que falta perquè un nou artefacte de la política catalana –l’anomenat pacte fiscal– ocupi la centralitat política i informativa en un moment en què Espanya continuarà al centre de l’huracà econòmic mundial. Aleshores, ja s’hauran cremat unes quantes fases del procés independentista –la pèrdua de la por, la normalització del debat i l’afiançament del debat– i a la població no li caldrà contractar cap servei d’intel·ligència per adonar-se de què pensa ella mateixa.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s