Com esquivar l’apocalipsi

A hores d’ara som preses de la inquietud, però no del pànic. A Twitter, el compte @PrimaRiesgoBot, que mesura l’evolució de la prima de risc cada 10 minuts, ja té més de divuit mil seguidors que imaginem concentrats però no neguitosos. Don Mariano ens ha confirmat –literalment– que, si bé no anem per un camí de roses, tampoc som a les portes de l’apocalipsi i, sincerament, que el president en persona descarti l’apocalipsi tranquil·litza molt. Al país d’en Rajoy, l’atur ha baixat al maig per tercer mes consecutiu (al nostre, també) i membres del Govern Central han detectat en aquest senyal la mítica llum al final del túnel que, com el raig verd, es deixa veure en rares ocasions.

Però els més descreguts s’alegraran de les últimes notícies de The Wall Street Journal.  Segons aquest rotatiu (o diari, perquè rotar, el que es diu rotar…) Alemanya estaria considerant fer un cop de mà a la resta de països que hi comparteixen moneda sempre que estiguin disposats a rendir-se… bé, volem dir a cedir poder polític, que és semblant. La situació, no diem que no, pot recordar la història del segle XX en versió 2.0, però la notícia és d’ahir, 3 de juny de 2012, i malgrat el to irònic d’aquestes línies, creiem de tot cor que podria ser la solució a la crisi que pateix Europa. Segons aquest diari, Alemanya estaria enviant forts senyals en la direcció d’una unió fiscal com Déu mana a la qual Frau Merkel s’hi havia resistit fins ara  (amb eurobons i ajuda mútua per als bancs), però a condició que els governs europeus estiguin disposats a cedir sobirania a Europa.

La cimera europea de finals de mes hauria de donar més pistes dels canvis que la UE és capaç d’acordar enmig del xivarri de veus dels diferents països. De moment, Espanya està disposada a cedir sobirania a canvi que li salvin els bancs en ruïnes, França vol una unió fiscal amb eurobons però no vol sentir a parlar de perdre grandeur o, més ben dit, sobirania, en benefici d’altri i Alemanya podria acceptar una integració fiscal de tall federalitzant a canvi de la sobirania de tothom.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s