Sorpreses dels partits i dels diaris

Si els canvis que a hores d’ara viu la política i l’economia no fossin prou ràpids, els mitjans i les enquestes encara contribueixen a accelerar-los més. I l’interès a prendre el pols de la intenció de vot és enorme. Bé, enorme com sempre, o potser encara més. El dubte que molts tenim és si els canvis del color polític del govern –donant-lo, diguem-ne, al partit B en lloc de l’A– serveixen per alguna cosa més que perquè B culpi A de la gestió feta i no pas a l’inrevés.

En qualsevol cas, aquests dies ha aparegut el resultat de dues enquestes, una d’El Periódico sobre les eleccions catalanes i una altra de La Razón sobre les basques. La segona es descriu en aquest diari, tan enraonat ell, sota el títol ‘El PSOE se hunde y el PP sube a los tres años del pacto vasco’. Lectura en clau espanyola, és clar. Perquè quan es mira el detall, es troba que el PSE (que és com es diu la federació del PSOE a Euskadi) perd 10 escons i es queda en 15 (d’acord, un bon enfonsament) però, en canvi, el PP puja un sol escó, aconseguint-ne 14. La notícia és la pujada de l’esquerra abertzale (perdó, de los radicales, en el llenguatge del diari): Bildu passaria de 0 escons (el 2009 estava il·legalitzat) a 22 o 23, tants com el PNB. L’aritmètica és fàcil: un total de 44-46 diputats independentistes contra 29 constitucionalistes (també en llenguatge de La Razón).

El títol de l’article d’El Periódico on es descriu l’enquesta encarregada a GESOP sembla reflectir millor la realitat: ‘Les retallades i les aliances amb el PPC erosionen l’empenta de CiU’. Efectivament, segons l’enquesta CiU passaria de 62 escons a 56 o 57, el PSC, amb 28, podria guanyar-ne un més, el PPC passaria de 18 a 13 o 14, ICV de 10 a 13, ERC de 10 a 17-18, C’s afegiria 2 escons als 3 que té i SI perdria els 4 que té (inclòs el de Laporta) i abandonaria la cambra. Es poden analitzar de moltes maneres, els resultats, però la pèrdua de suport del centredreta i la pujada de l’esquerra són prou evidents. A banda, es poden observar moviments més de fons: el nacionalisme espanyol (PP i C’s) perdria 2 escons i, en canvi, el bloc sobiranista format per CiU, ERC, ICV i SI sumaria de 2 a 4 escons. Com era d’esperar, El Periódico carrega a gust contra la política de retallades de CiU i només cap al final de l’article comenta una de les grans sorpreses, l’augment de la representació d’ERC en 7 o 8 escons. Resumint: els partits donen sopreses, els diaris difícilment.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s