La Santa Aliança i el pla B de Mas

Hi ha articles de premsa que semblen escrits per a iniciats, i és que al conjunt de frases fetes, girs i troballes diverses (com l’omnipresent posar sobre la taula) s’afegeixen les expressions inventades pels periodistes. Fixem-nos, si no, en el final d’un article de David Miró a l’ARA d’avui dimarts 15 de maig:

I la Santa Aliança ja ha pres una decisió: ha encarregat a Duran que aturi el pla B de Mas (amb la col·laboració entusiasta del PSC) i que faci tot el possible perquè Rajoy accepti una millora del finançament de Catalunya que redueixi a la meitat el dèficit fiscal. Això en euros són entre 6.000 i 8.000 milions més a l’any. Aquesta és la missió de Duran.

Evidentment, sense saber a què es refereix amb la Santa Aliança ni amb el pla B de Mas, el text no s’enten. Doncs aquí estem per solucionar-ho:

  • Santa Aliança. En un article del 20.03.2011 al mateix diari ARA, Toni Soler va

    Sobirans d’Àustria, Rússia i Prússia que van signar la Santa Aliança el 1815 per tal de mantenir la pau i protegir-se d’eventuals revolucions.

    designar amb aquest nom el suposat pacte establert entre les elits econòmiques de Catalunya i d’Espanya per evitar l’expansió sobiranista que la societat catalana està mostrant almenys des de la manifestació del 10-J del 2010. L’objectiu de la Santa Aliança seria frenar un procés sobiranista que ha traspassat els límits d’ERC i ha calat en Convergència, ICV i, de fet, en les militàncies de tots els partits amb intensitats diverses. Soler esmenta la CECA, la CEOE, el Cercle d’Economia, Planeta, el Grup Godó, La Caixa i Cajamadrid com a integrants de l’Aliança, de la qual afirma que suposa l’ofensiva espanyolista més ambiciosa i intel·ligent dels últims anys. Segons David Miró, Duran seria l’interlocutor de CiU amb la moderna Santa Aliança, i és molt temptador pensar que els resultats de l’últim congrés d’UDC confirmen les sospites.

  • Pla B de Mas. És el pla anunciat per Mas per fer front a un possible fracàs en la negociació del pacte fiscal amb Rajoy. El President ha estat contundent repetint que hi haurà hisenda pròpia tant si hi ha permís de Madrid com si no. Mas ja ha plantejat que convocaria o bé un referèndum sobre el pacte fiscal o bé eleccions anticipades; l’objectiu, en qualsevol cas, seria l’obtenció d’una legitimitat d’arrel democràtica que, acte seguit, serviria per fer un tour de force i desafiar Madrid. Del desafiament se’n pot dir –com s’està fent eufemísticament– xoc de trens, desbordar la legalitat o trencar costures, però tothom sap que el govern espanyol no endolcirà l’expressió: en dirà incomplir la llei i aplicarà tota la maquinària estatal per fer-la complir. Si la societat catalana no va a una, amb èlits empresarials incloses, serà difícil que Mas se’n surti. I la Santa Aliança (sempre suposant que existeixi) ho sap perfectament.
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s