La novaparla, del Gran Germà al Partit Popular

En la novel·la de George Orwell 1984, el govern totalitari del Partit inventa tota una llengua, la novaparla*, per tal d’influir en el pensament dels ciutadans. Un exemple seria la paraula negreblanquejar**, que defineix així:

Aplicada a un membre del Partit, significa una disposició lleial per dir que el negre és blanc quan la disciplina del Partit ho demana. Però també vol dir l’habilitat de creure que el negre és blanc i, encara més, de saber que el negre és blanc, i d’oblidar que un ha cregut mai el contrari. Això demana una alteració contínua del passat feta possible pel sistema de pensament que comprèn completament tota la resta i que, en novaparla, es coneix com doblepensar.

Manuscrit original d'Orwell per a 1984

A diferència del Partit de la novel·la d’Orwell, a Espanya gaudim d’un Partit (Popular), amb el seu altaveu mediàtic, que negreblanqueja a diferents nivells. Un dels periodistes més celebrats en aquest sentit, l’inefable Federico Jiménez Losantos, haurà de pagar una indemnització de 60.000€ a Esquerra Republicana segons acaba de confirmar el Tribunal Suprem. El motiu, l’acusació que va fer a ERC de guardar armes a les seves seus i tenir “voluntat psicològica i política d’usar-les per acovardir i, eventualment, matar adversaris polítics” (notícia a Público). Com es pot veure, una acusació de no res. Si fos un altre, es podria pensar que va ser una boutade o una relliscada sense més transcendència; tractant-se de Losantos, però, ens ve a la memòria l’11-M, la connexió entre ETA i el terrorisme islàmic, la motxilla de Vallecas i, en fi, la construcció de realitats alternatives. Per tant, hi ha sospites fundades que el cas d’ERC és un exercici de negreblanqueig*** a un nivell força profund i possiblement fins al final, és a dir, fins al punt de “saber que és així i oblidar que mai havia cregut el contrari”, segons la definició d’Orwell.

Les falsedats, en altres casos, són més subtils i podrien arribar només fins al primer nivell, el de dir que “el negre és blanc quan la disciplina del Partit (Popular) ho demana” amb l’esperança que el poble ho cregui. La delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, va fer un exercici de negreblanqueig imponent quan va dir que si Catalunya s’independitzés “passaria de ser una de les comunitats més riques d’Espanya a un dels països més pobres d’Europa”, en contradicció amb totes les opinions informades, començant per la de Kenneth Rogoff, l’execonomista en cap de l’FMI, que va dir que “Catalunya, aïllada, seria un dels països més rics del món”. És difícil saber si Llanos de Luna, a més de ser lleial al Partit, creu en el que va dir.

Un nivell encara més subtil de negreblanqueig però molt més persistent és el que practica la presidenta del Partit (Popular) de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, quan associa els partits d’obediència catalana amb la radicalitat. L’últim cop data del 16 d’abril i s’emmarca en la pugna entre el PP i ERC per pactar amb CiU: Sánchez-Camacho acusava el Govern de portar el país “a la radicalització” pel fet d’acostar-se a ERC. Tot i que es tracta d’un ús més subtil del llenguatge que el de dir que el negre és blanc (Llanos de Luna) i molt més subtil que el de creure que el negre és blanc (Losantos), igualment l’ús que en fa està molt d’acord amb l’esperit de la novaparla. El Partit (Popular) i el seu entorn han citat sovint els radicals per referir-se al terrorisme etarra. Doncs bé, si Sánchez-Camacho associa també la radicalitat al sobiranisme d’ERC i CiU, el lector establirà la connexió de manera inconscient.

Ara, tothom es mereix el benefici del dubte. Si Sánchez-Camacho parla de radicalitat en el sentit d’anar a les arrels, li hem de donar la raó. Si en parla en el sentit de marginalitat és que no ha entès que l’independentisme (o l’estat propi de CiU) ja és centralitat. I si en parla per insinuar connexions amb la violència, en la tradició losantosiana, caldria recordar-li que el seu Partit encara no ha condemnat la violència i els crims perpetrats pel franquisme. I això sí que és radical.

* Novaparla: Newspeak en l’original.
** Negreblanquejar: blackwhite en l’original (en anglès és habitual convertir els substantius en verbs).
*** Negreblanqueig: acció de negreblanquejar (amb permís d’Orwell).

Anuncis

2 Comments

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s