L’ofensiva lingüística del PP

M’agradaria que tinguéssim la independència per poder tornar a estimar el castellà.
–Montserrat Abelló–

La desacomplexada ofensiva lingüística del Partit Popular balear contra el català té un abast mai vist fins ara en democràcia. Aquest cop, la línia del PP no està improvisada, com ho demostra la magnitud i complexitat del desmantellament que s’està duent a terme: modificació de la Llei de Normalització Lingüística, del Règim Jurídic de l’Administració i de la Llei de Funció Pública. El que s’ha fet és eliminar tota obligació d’ús del català a l’administració, al funcionariat i al govern encapçalat pel president Bauzá. El català passa ara, doncs, de ser un requisit a ser tan sols un mèrit per accedir a la funció pública, de manera que queda el castellà com a única llengua necessària. A tot això, que són les modificacions de gruix que permetran fer avançar el procés de substitució lingüística, s’hi sumen els aspectes decoratius: Maó passarà a ser Mahó/Mahón i Palma serà Palma de Mallorca, nom associat a la burocràcia madrilenya del s. XIX i no al nom fundacional com fins ara (recomano l’article del lingüista Gabriel Bibiloni per més informació).

Les Balears ja s’havien habituat a un PP que practicava la kaleborroka lingüística de baixa intensitat, però encara hi havia certes garanties. Per exemple, els qui qüestionen la unitat de la llengua no passen de ser grupuscles indocumentats, a diferència de les legions indocumentades del País Valencià; d’altra banda, l’Estatut balear estableix clarament que la llengua pròpia és una varietat del català, a diferència de l’ús del terme valencià a l’Estatut valencià, que es fa servir sovint amb finalitat secessionista. Ara, però, s’ha vist que les garanties legals es poden desmuntar amb més facilitat i celeritat del que havia costat muntar-les. Què ha permès arribar a aquesta situació en democràcia? En part, la tebiesa lingüística de les esquerres, però també la confiança que el PP no estaria disposat a anar tan lluny. És, per entendre’ns, com un equip de futbol acostumat a rebre llenya –la normal– quan juga amb l’etern rival, però que està desprevingut quan un dels seus tècnics rep una agressió a l’ull acabat el partit. Fent servir un altre símil, el PP hauria fet servir el mètode de l’olla i la granota. Es diu (però no he tingut cor de provar-ho) que si es fica una granota en una olla plena d’aigua i s’apuja la temperatura gradualment, la granota bullirà abans de saltar. L’error que hauria comès el PP seria haver apujat el foc al màxim quan ja veia la granota indefensa. Ara, però hi ha indicis que el pobre animal podria estar a punt de saltar de l’olla.

Hi ha hagut protestes als ajuntaments, protestes dels centres escolars, protestes, amb vaga de fam inclosa, de l’associació Jubilats per Mallorca i veus contraries dins del mateix PP. El cas de la vaga de fam és especialment colpidor. Mentre el totpoderós Imperi Britànic va haver de cedir davant d’un home com Gandhi que tenia, com a úniques armes, el dejuni i les llargues caminades, la reacció del Partit Popular davant de Jaume Bonet, un home de 64 anys que ha decidit imitar el Mahatma, és la indiferència i el menyspreu. Ara, però, tindran un altre jubilat, Tomeu Armengual, que s’afegeix a la vaga. Jaume Bonet porta ja 25 dies sense menjar i, tot i que ja no rep visites a causa del seu estat de salut, continua rebent mostres de suport, ahir mateix amb una concentració silenciosa i espontània a Palma. La política lingüística del PP rebrà avui resposta al carrer amb una manifestació convocada també a Palma, que es preveu multitudinària i que té per lema “Sí a la nostra llengua”.

Ens podem preguntar per què és justament ara que la dreta espanyola ha volgut iniciar l’ofensiva més forta contra el català si, per exemple, cap de les modificacions que ha fet amb tanta cura en la legislació balear estava prevista al seu programa electoral. Una raó pot ser simplement un now we can molt del gust del PP, que té majoria absoluta tant a les Illes com a l’Estat. Una altra raó és que la minorització del català sempre ha format part de la seva agenda oculta, sovint sense dissimular-ho o apel·lant a les excuses habituals del bilingüisme o dels drets individuals. La raó que el PP comenci amb les Balears i amb València és molt senzilla, i és que en aquests territoris compta amb una situació de partida  favorable –una llengua més diglòssica i una massa social més conformada a la temperatura de l’olla–. Catalunya és més forta, però no invulnerable. Un cop afeblit el català en la perifèria del seu domini lingüístic –sense protecció legal a la Catalunya Nord ni a la Franja d’Aragó i amb una protecció reduïda a les Illes i el País Valencià–, el pròxim objectiu –i definitiu– serà el Principat. De moment, la justícia espanyola ja va preparant el terreny en contra del sistema educatiu i, mentrestant, el PP català va adquirint quotes de poder al cor del sistema, l’última de les quals ha estat TV3. Tot això, paradoxalment, gràcies a un partit, Convergència, que diu tenir més consciència nacional que mai.

La poeta Montserrat Abelló, amb 94 anys, en una entrevista projectada al Palau Robert, ha dit “m’agradaria que tinguéssim la independència per poder tornar a estimar el castellà”. S’ha d’entendre que Abelló va viure la guerra civil, un exili i la persecució posterior de la llengua catalana. Una persecució implacable i, a voltes, ridícula, amb rètols a la UB on s’hi podia llegir “Habla la llengua del imperio”. La persecució d’avui és diferent, la d’ara és una operació d’enginyeria social i legislativa que pot passar inadvertida a la majoria però que, si no s’atura, tindrà efectes semblants als que va produir l’altra. Ser independents per salvar el català sense deixar d’estimar el castellà. Una molt bona raó.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s