Mas-Colell i el tren cap al no-res

Andreu Mas-Colell, l’actual conseller d’Economia, va advertir ahir a una selecta representació empresarial i financera que l’autogovern pot tenir els dies comptats. El motiu, la llei d’estabilitat pressupostària, tramitada d’urgència pel govern espanyol i que permetria, segons el conseller, “desmuntar l’autogovern català en un període relativament curt”. Per molta gràcia que puguin fer les imitacions del Polònia, Mas-Colell no és cap científic boig, el conseller d’Economia és un dels membres del govern que fa més honor a la denominació de “govern dels millors” que tant es repetia en la campanya electoral. Sap de què parla, transmet la seriositat de qui reflexiona abans de donar un missatge i no fa esforços per quedar bé. Si l’economia és una ciència (social), podem dir que Mas-Colell és un científic que ens intenta alertar d’una catàstrofe… i no vull donar idees als guionistes del Polònia.

En tot cas, l’avís de Mas-Colell és el d’una catàstrofe coneguda amb molta antelació per aquells que tenen clar un dels principis polítics més bàsics, que la sobirania resideix en els estats, principi que aquí hem fet els possibles per no creure. Hem fet de profetes de la fi dels estats i després ens hem mirat el melic pensant que la nostra autonomia era el model a seguir. Hem somniat amb l’Europa de les nacions que vindria a rescatar-nos però, quan no ha vingut, hem intentat algun encaix digne en l’Estat fins a l’extenuació. També hem fet com si fóssim un estat sense ser-ho, però sempre hem xocat amb el mateix principi (que la sobirania resideix en els estats) i ara, a més, ens acabem d’adonar de l’estupidesa de no haver valorat prou l’economia.

Que la sobirania sigui dels estats explica tant la fràgil situació de la Unió Europea com la de Catalunya. Totes dues han aconseguit les seves competències per transferències estatals a altres nivells organitzatius, però els actors, gestors i dipositaris de la sobirania eren i són els estats. Un estat membre pot sortir de la UE i, arribat el cas, també pot anul·lar l’autogovern d’una regió, de forma directa o indirecta. I ara hem descobert que l’ofec econòmic és el camí indirecte més directe. Miquel Roca va reaccionar amb sorpresa a les paraules de Mas-Colell dient que “la pràctica de centrifugar el deute de l’Estat cap a les autonomies ja hi era fa temps”. Segurament, però ara és quan el moment àlgid d’aquella pràctica està a tocar i, tal com pronostica el conseller d’Economia, es podria donar el toc de gràcia a l’autogovern amb l’excusa de la crisi. Desenganyem-nos, Mas-Colell no és un boig que parla mitjançant un mitjó. L’anul·lació de facto de l’autonomia és una possibilitat real. La reducció del català a element folklòric a les Illes i el País Valencià és una possibilitat real. El blindatge de lleis lingüístiques, de consultes o de qualsevol altra mena és un miratge si no es fa des de la sobirania. Com ho és el federalisme català si no es passa abans per l’estació de la independència per poder partir de la sobirania.

Ens esgarrifem si Google esborra de la nit al dia tots els topònims en català dels seus mapes o si decideix afegir el .es als blocs catalans (i això que Google és una empresa amb força sensibilitat lingüística). Però què ens pensàvem? Internet s’està adaptant a l’organització de què s’ha dotat la humanitat, que no és una altra que l’estatal. Ja pot Europa subvencionar el corredor mediterrani i declarar-lo de  prioritat màxima, ja pot Catalunya implorar que s’acabi en el termini establert (el 2030), que Espanya acabarà construint abans un eix central per vertebrar d’una vegada la nació inacabada encara que no transporti ni una sola mercaderia. S’ha parlat d’un xoc de trens, però l’única cosa evident és que, mentre no tinguem un estat, anem pujats en un tren cap al no-res.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s