Nosaltres tenim la solució

Primer t’ignoren, després se’n riuen, llavors t’ataquen i finalment guanyes.
Mahatma Gandhi

La portada monogràfica de l’ABC de dijous afirmava “tenemos un problema” sobre una enorme ñ de fons (missatge evident: “Espanya té un problema”) la tilde de la qual, estirada pels dos cantons, es trenca sobre una petita “Cataluña” (missatge evident: el problema és Catalunya; missatge subliminar: Espanya és gran, Catalunya petita). Les raons de tal problemàtica, detallades a sota, serien la immersió, la proposta de canviar la llei de banderes i la tramitació de la de consultes. Una immersió lingüística que no és clar quant de temps aguantarà sense retocs, una proposta de canvi de la llei de banderes que és tan sols un desideràtum del govern sense possibilitats d’èxit i una llei de consultes, en cap cas vinculants, que requerirà un difícil consens. Tot i així, és molt aclaridor que l’ABC consideri un problema la possibilitat que Catalunya es doti de la capacitat per fer consultes populars sense el permís de Madrid. L’ABC apunta i el govern del PP dispara: només va passar un dia perquè la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, s’encarregués de deixar clar que, segons el parer del govern espanyol, una consulta sobre el pacte fiscal excedeix les competències de les comunitats autònomes.

El problema de l’ABC amb Catalunya –assumit pel govern espanyol– es pot resumir en tres paraules: llengua, símbols i democràcia. El problema, en concret, és l’existència d’un territori que insisteix a ensenyar només en la seva pròpia llengua, a penjar només la seva bandera i a… fer ús de la democràcia en funció només de la seva voluntat i al marge de la de l’Estat. És perfectament imaginable que els dos primers punts es puguin discutir des de posicions antagòniques però democràtiques, però resulta increïble que un país –el de la ñ– que presumeix de ser democràtic, que forma part d’Occident i que pertany a la Unió Europea faci servir l’argument “toca cumplir con la Constitución y con la ley” (en paraules d’ahir de Sáenz de Santamaría) per negar la possibilitat de fer consultes populars. Ni el Canadà ni el Regne Unit tenien previst a les seves constitucions ni a les seves lleis la possibilitat de celebrar un referèndum d’autodeterminació en una part dels seus territoris però, un cop s’ha plantejat (al Quebec i a Escòcia), els governs centrals no han gosat oposar-s’hi perquè han entès que fer-ho hauria implicat posicionar-se en contra de la mateixa democràcia; en tot cas, han volgut marcar l’agenda del referèndum. Espanya, en canvi, té una Constitució que comença deixant clar que l’exèrcit s’encarregarà d’evitar possibles ruptures al pal de la ñ o allà on sigui. Espanya té un tribunal (constitucional, en diuen) que té l’última paraula sobre què poden i què no poden fer les comunitats autònomes, passant per davant de la voluntat popular expressada prèviament. Espanya té governs que neguen la possibilitat de celebrar referèndums a les comunitats autònomes i, per fer-ho, apel·len de nou en la Constitució. Espanya té doncs una Constitució que es fa servir de martell d’heretges i que quan convé –és a dir, molt sovint– passa per davant de la democràcia.

Ells tenen un problema, però el problema no es diu Catalunya, es diu tolerància i es diu, sobretot, democràcia. I nosaltres tenim la solució, que també es diu democràcia, es diu valentia i, si cal, es diu desobediència civil. L’expressió de la democràcia es pot prohibir per llei, com també ha passat al món àrab, però la societat d’avui no es pot fer callar fàcilment. Quan la legalitat té un conflicte amb la democràcia, hi ha raons per pensar que ha perdut la legitimitat, que hauria de ser el seu fonament. I una llei il·legítima és legítim desobeir-la.

Anuncis

2 Comments

    1. Sí, d’una dictadura que encara és el referent de molta gent i que no ha estat mai condemnada. Caldria que la dreta es desmarqués del passat franquista, però qui creu que això pugui passar?

      Resposta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s