El Periódico i la realitat

D’acord amb l’eix polític dreta-esquerra, no cal dir que El Periódico es troba en direcció oposada a La Vanguardia. Ara bé, quan se’ls acut presentar els resultats d’alguna enquesta sobre el suport a la independència del país, tots dos diaris són capaços d’entretenir al lector amb moments de franca diversió. En el cas de La Vanguardia, ja és gairebé històrica la intervenció del seu director, José Antich, a Els Matins de TV3, on deia que l’enquesta del CEO (que mostrava per primer cop un suport a la independència del 45,4% contra un 24,7%) estava mal feta, que era molt contradictòria i no li servia de res.


El Periódico, d’altra banda, tampoc no defuig el tema però, quan el tracta, fa els possibles perquè imperi el “seny”. Ahir divendres van presentar el resultat de l’enquesta del GESOP feta per al diari (i privada, a diferència de la del CEO), on les xifres es tornen a disparar: un 53,6% a favor de la independència i un 32% en contra. És interessant el fet que l’enquesta no només demana què es votaria sinó què es creu que sortiria, i resulta que un 60% creu que guanyaria el no. Així doncs, tot i haver-hi una majoria favorable a la secessió, la creença més estesa és que l’independentisme és minoritari.

El que no té preu –i aquí és on comença la diversió– són els comentaris al marge del redactor de la notícia, és a dir, la marca ideològica de la casa. Segons en/na J. R. (que és qui signa l’article), els resultats del 53,6% i el 32% que dibuixa l’enquesta és “una realitat que no obstant, no fa perdre el realisme” donat que “sis de cada 10 enquestats pel GESOP pensen que els independentistes perdrien avui una consulta”. Sí, ho heu entès bé: el realisme és creure que el resultat de l’enquesta està equivocat, és a dir, que l’enquesta que acaba de presentar seria un exercici d’irrealitat. Com deia Alberto Caeiro, un dels genials heterònims de Pessoa,

Em plau que tot sigui real i que tot sigui precís;
i em plau perquè seria així encara que no em plagués.

Però estigueu atents, que el més divertit de tot encara ha d’arribar. Segons el nostre estimat J. R. (deixeu-me que m’imagini que és “el” i no “la”, que així me’l puc imaginar amb un barret de cowboy), “el 53,6% de sís es queda a les portes del suport mínim que va exigir la UE per reconèixer la independència de Montenegro”. En J. R. matisa després que “el sondeig no ha estimat la participació, variable que influeix en gran mesura en el resultat final”. I tant que hi influeix en gran mesura! Tant, que l’exercici que fa de comparar les dues xifres és el segon intent en un mateix article d’aigualir uns resultats espectaculars. Uns resultats que superarien amb escreix el 55% demanat per la UE a Montenegro.

L’enquesta del GESOP es pot comparar amb el referèndum de Montenegro, però cal buscar les dades on hi apareix l’abstenció. Si ens refiem de l’entrada de la Wikipedia, hi va haver un 47,6% pel , un 38,2% pel no, un 0,7% de vots nuls i un 13,5% d’abstencions. Un cop descomptats els vots nuls i l’abstenció, aquests resultats van donar un 55,4% a favor de la independència, superant així el llindar del 55%.

Quin seria el resultat en el cas català segons l’enquesta del GESOP? No és gaire difícil de calcular. Això sí, aquí no hi haurà cap “cuina” com la que demanava Antich en l’enquesta del CEO, sinó els resultats exactes quan es deixen de banda tots els que no voten ni ni no:

SÍ: 61,2% (càlcul: 53,6*100/(53,6+32))
NO: 38,8% (càlcul: 100-61.2)

Deuen creure a El Periódico i a La Vanguardia que els seus lectors necessiten les seves interpretacions “realistes”? Dit d’una altra manera, qui té por de les enquestes?

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s