Europa perd l’estadista i dramaturg txec Václav Havel

L’estadista i dramaturg Václav Havel ha mort aquest diumenge, 18 de desembre, als 75 anys, després de molt de temps malalt amb problemes respiratoris que daten dels seus anys en presons comunistes.

Havel va ser l’últim president de Txecoslovàquia, va encapçalar la Revolució de Vellut el 1989 i va supervisar la divisió pacífica del país que donaria lloc a les actuals República Txeca i Eslovàquia. Després de la partició, va ser escollit com a primer president txec, càrrec que va revalidar fins al 2003, en què va ser substituït pel president Václav Klaus. Un cop retirat de la política, va treballar en la defensa dels drets humans.

Ha estat guardonat amb diversos premis internacionals, alguns dels quals en reconeixement de la seva aportació a la construcció europea (com el Premi Internacional Carlemany i el Premi Erasmus), així com el Premi Internacional Catalunya en la seva setena edició. Una de les moltes declaracions lamentant la seva pèrdua ha estat la del ministre suec d’exteriors Carl Bildt, que ha dit a Twitter: “Václav Havel va ser un dels grans europeus de la nostra era. La seva veu de llibertat va preparar el camí per a una Europa unida i lliure”.

Transcric d’una traducció a l’anglès (de l’original txec) la part final del discurs de cap d’any que Havel va pronunciar, el gener de 1990, com a president de Txecoslovàquia, l’eco del qual retruny al nostre país de manera gairebé profètica:

Us podríeu preguntar quina mena de república somnio. Deixeu-me que us contesti: somnio amb una república independent, lliure i democràtica, amb una república econòmicament pròspera i socialment justa, en resum, amb una república humanitària que serveixi l’individu i que, per tant, tingui l’esperança que l’individu, al seu torn, la servirà. Amb una república de gent robusta, perquè sense això és impossible resoldre cap dels nostres problemes, ni humans, ni econòmics, ni ecològics, ni socials, ni polítics.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s