El passat és davant nostre

El govern de la regió peruana de Puno –tal com estava previst a la constitució– ha aprovat una ordenança segons la qual el quítxua i l’aimara seran llengües oficials, juntament amb el castellà, i s’introduirà progressivament el seu ensenyament en tots els nivells de l’educació.

El quítxua és parlat tot al llarg dels Andes per 9,5 milions de persones, mentre que l’aimara té 2,2 milions de parlants als Andes centrals, incloent el llac Titicaca en el vessant peruà. En el cas de la regió de Puno, el 41% dels residents parlen quítxua i el 30% aimara. Totes dues llengües són ara oficials a Perú i Bolívia, però no a la resta de països on es parlen (Xile i Argentina, més Colòmbia i Equador en el cas del quítxua).

Una característica sorprenent dels parlants d’aimara és el fet que concebin el temps com si estigués ubicat en l’espai, però de manera inversa al que fa la resta del món: el passat és al davant d’un mateix perquè és visible; el futur, en canvi, és al darrere perquè no es coneix i és, per tant, invisible. Són fets com aquest que fan subscriure les paraules del filòsof i lingüista Wilhelm von Humboldt:

La diversitat de les llengües no és diversitat de signes i sons sinó diversitat de visions del món.

Però tant si von Humboldt tenia raó com si no, s’ha de felicitar el govern de Puno per la iniciativa i recordar –avui és un bon dia per fer-ho– que hi ha constitucions com la del Perú que es dignen a anomenar les llengües que es parlen al país i que concreten com protegir-les més enllà de la declaració general sobre el “especial respeto y protección” que fa l’espanyola.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s